Szkoła Podstawowa nr 3 im. Jana Kochanowskiego

Jadłospis

obowiązujący od 29.05.2023 do 02.06.2023 r.

PONIEDZIAŁEK

1. Zupa ogórkowa z ziemniakami (seler, śmietana) 250 g
2. Makaron ze szpinakiem i kurczakiem (filet, pszenica, jajka, śmietana) 350 g
3. Kompot 200 g
4. Banan 1 szt.

WTOREK

1. Zupa rosół z zacierką (seler, pszenica, jajka) 250 g
2. Ziemniaki, kotlet pożarski 230 g
3. Buraczki 80 g
4. Herbata owocowa 200 g
5. Truskawki 100 g

ŚRODA

1. Zupa kalafiorowa z ziemniakami (seler, śmietana) 250 g
2. Pierogi ruskie z cebulką 5 szt.
3. Kompot 200 g

CZWARTEK

1. Zupa krupnik z kaszy jaglanej (seler) 250 g
2. Ziemniaki 150 g, kiełbasa smażona z cebulką 1 szt.
3. Sałatka z ogórków kiszonych 80 g
4. Herbata 200 g
5. Mus owocowy 1 szt.

PIĄTEK

1. Zupa żurek z jajkiem (seler, pszenica) 300 g
2. Woda z miodem i cytryną 200 g
3. Woda mineralna niegazowana 1 szt. , soczek owocowy 1 szt.

Zastrzega się zmiany w jadłospisie

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE

NR

ALERGEN

PRODUKTY

1

ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN

Pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne, płatki kukurydziane, kasza manna, kuskus, groszek ptysiowy, bułka pszenna

 2

SKORUPIAKI 

 Produkty pochodne

 3

 JAJA

 Produkty pochodne

 4

 RYBY

 Ryby surowe, mrożone, konserwy rybne

 5

 ORZESZKI ZIEMNE

 Orzeszki arachidowe

 6

SOJA 

Produkty pochodne 

 7

MLEKO

 Mleko, masło, jogurt, ser, śmietana, maślanka, kefir, twaróg, wędliny

8

ORZECHY

Migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pekan, orzechy brazylijskie queensland, pistacje, makadamia i produkty pochodne

9

SELER

Produkty pochodne, wędliny

10

GORCZYCA

Musztarda, mieszanki przypraw

11

NASIONA SEZAMU

Ziarno sezamowe, wypieki

12

DWUTLENEK SIARKI
I SIARCZYNY

W stężeniach powyżej 10mg/kg
lub 10 mg/litr w przeliczeniu
na całkowitą zawartość SO2
(owoce suszone np. morela)

13

ŁUBIN

Produkty pochodne

14

MIĘCZAKI

Produkty pochodne

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności.